Fietslessen

Angstig op twee of drie wielen? Team Sportservice geeft fietsles

DEN HELDER – De een wil de nieuwe e-bike onder controle krijgen. De ander heeft moeite met balans houden tijdens op- en afstappen. En een derde misschien zelfs nog nooit op een fiets gezeten. Laat staan-em in beweging gekregen. Wat de persoonlijke struikelpunten ook zijn, fietsinstructeur Marijke de Wijs helpt deelnemers aan de fietslessen op weg

Minder angst, meer behendigheid en meer zelfvertrouwen. Daar gaat het om tijdens de fietslessen. De laatste tijd is er veel te doen over fietsers en de gevaren die ze lopen. Een van de redenen is de hoeveelheid tweewielers in Nederland die alleen maar toeneemt. En de opkomst van de e-bike. Een fiets die niet voor iedereen even makkelijk te hanteren is. Daarom biedt Team Sportservice een serie fietslessen aan.

In het kader van Doortrappen
Sinds drie jaar zijn de drie Noordkop-gemeenten druk bezig met het landelijke programma Doortrappen. Buurtsportcoaches van Team Sportservice in Den Helder, Hollands Kroon en Schagen organiseren allerlei activiteiten om iedereen veilig te kunnen laten fietsen tot hun honderdste. Eén daarvan zijn de fietslessen.

Elke fiets fietst weer anders
Vorig en dit jaar werden een kleine twintig buurtsportcoaches de trotse eigenaar van het certificaat Fietsinstructeur. Ook de Helderse Marijke de Wijs. “We hebben heel veel geleerd. Op allerlei fietsen gefietst om te voelen wat de verschillen zijn. Ook een e-bike en een driewieler. Het fietst allemaal weer anders en je moet er dus wel even aan wennen. Om mensen veilig op de weg te laten fietsen, willen we deze ondersteunende lessen aanbieden.”

Persoonlijke wensen
De fietslessen worden in kleine groepen gegeven. “We gaan vooral in op persoonlijke wensen. Voor de een is dat op- en afstappen, voor de ander leren fietsen op hun nieuwe elektrische fiets en weer een ander vindt het misschien lastig om balans te houden tijdens het omkijken. Daarom vraag ik bij inschrijving waar de deelnemers behoefte aan hebben. Dan kan ik hee specifiek ingaan op die vragen”, licht Marijke de Wijs toe. “We houden de groepen heel klein om veiligheid te garanderen.”

Leenfietsen beschikbaar
De lessen gaan van start wanneer er animo voor is. “Laten we zeggen als vier mensen zich aanmelden”, schetst Marijke de Wijs als voorbeeld.

Meer informatie is verkrijgbaar via Marijke de Wijs: mdewijs@teamsportservice.nl of telefonisch: 0223-684726.